Combaterea sfredelitorului porumbului

Dăunătorul Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) se dezvoltă în zonele în care se cultivă porumb. Incidența lor asupra randamentului în materie uscată poate fi foarte mare. Este necesar să se observe cu atenție culturile și să fie determinată curba de zbor a acestui dăunător pentru o combatere eficientă.

Adultul Ostrinia nubilalis, este un fluture care iși depune ouăle pe suprafața inferioară a frunzelor de porumb, la începutul verii. Larvele ieșite din ou, se mută pe tulpina în care iși formeaza galeriile care fragilizează planta și perturbă funcțiile în plantă. De asemenea, larva se instalează în știulete, la nivelul semințelor. La finalul ciclului, acestea migrează către partea inferioară a tuplinii.

  • Daunele relizate de către larvele sfredelitorului porumbului sunt multiple:
  1. Pierderile de randament cauzate de alimentarea deficitara cu substantele nutritive, cauzate de galeriile din tulpina sau pierderea stiuletelui in cazul in care tulpina se rupe.
  2. Pierderea calitătii alimentare
  3. Riscul instalării fuzariozei și în același timp riscul apariției micotoxinelor.

În testările realizate de către Institutul Vegetal Arvalis din Franța, aceștia au demonstrat că unele daune nu sunt de neglijat. În situația în care presiunea este medie, în absența  tratamentului, se pot înregistra pierderi de randament de aproximativ 5%. În situația în care presiunea dăunătorului este foarte mare, pot fi inregistrate pierderi mai mari de 1 tona, unde aparitia micotoxinei poate fi o problema pentru alimentatia animalelor.

  • Combaterea profilactica este o prioritate

Ostrinia nubilalis pe timpul iernii este in faza de diapauză (perioada de incetinire a functiilor vitale la insect pentru a supravietui pe timpul iernii) in zona inferioara a tulpinilor si este rezistenta pe timpul iernii chiar daca sunt inregistrate temperaturi foarte reci. Pentru a reduce populatia, tocarea resturilor vegetale este indispensabila. Incorporarea rezidurilor reduc sansele de supravietuire a larvelor. Pentru a fi mai eficace, aceasta tehnica trebuie realizata pe toate parcelele cultivate cu porumb, deoarece adultul este un fluture si se deplaseaza rapid.

Ziua Porumbului Moldova 2021 reprezintă una din platformele din seria Evenimentelor Fermierilor, marca FarmForum.

În cadrul evenimentului Ziua Porumbului Moldova vor fi prezentați un număr de 54 hibrizi de porumb iar genetica provine de la 9 companii producătoare de semințe. Întreaga platformă a fost semănată în aceleași condiții și tratamentele cu produsele fitosanitare se aplică unitar pe suprafață.

Decizia realizarii tratamentului trebuie sa fie realizata in functie de observatiile realizate in anii precedenti. Situatiile cele mai expuse riscului se refera la parcelele cu un istoric al culturii de porumb afectat de daunator sau in cazul in care resturile vegetale nu au fost distruse.

Aplicarea tratamentului cu un insecticid sistemic reprezinta una din combaterile directe ale acestui daunator. Acest timp de combatere trebuie sa fie realizat in perioada foarte apropiata varfului de zbor a deoarece in acel moment pot fi distruse un numar foarte mare de larve.

Compania SYNGENTA este cea care pune la dispoziție toate tratamentele pentru asigurarea protecției plantelor în ceea ce privește spectrul buruienilor, bolilor și a dăunătorilor. Astfel pentru combaterea daunatorului Ostrinia nubilalis au fost respectate toate indicatiile  cu privire la aplicarea insecticidului sistemic Ampligo care are in compozitie doua substante active (clorantraniliprol si lamda—cihalotrin) cu moduri de actiune local (translaminar sau penetrant) si de contact.