Conferințe tehnice APPR:

Gestionarea sustenabilă a riscului în agricultură

Ne-am reîntâlnit mai optimiști în cadrul seriei de evenimente “De la fermieri pentru fermieri”. Primele întâlniri au avut loc sub genericul Conferințelor Tehnice APPR, organizate în județele Ialomița și Constanța, două zone agricole importante.

Alături de partenerul principal, Banca Transilvania, precum și de celelalte companii partenere care s-au alăturat acestui demers: Aectra, FMC, INCDA Fundulea, Groupama Asigurări și Stratos Management, am dezbătut un subiect amplu – RISCURILE ÎN AGRICULTURĂ și cum pot fi acestea gestionate pentru ca sectorul agricol să devină rezilient, sustenabil și competitiv pentru a asigura siguranța și accesibilitatea alimentelor pentru consumatorul final.

După un an în care culturile au fost grav afectate de secetă iar mulți fermieri nu au avut resurse pentru a-și relua activitatea, APPR- Mândru că sunt fermier a adus în fața publicului un consultant financiar de încredere, Banca Transilvania, care a explicat despre nevoia de lichiditate și sursele de acoperire a acesteia care să asigure creșterea sănătoasă a afacerilor din agricultură, despre cum trebuie gestionați banii în situații critice și despre programul IMM Agroinvest, pus la dispoziție de autorități pentru firmele afectate de criza sanitară și de seceta fără precedent din 2020. Prezentarea susținută de directorii pentru agribusiness Sorin Gheorhiță și Sorin Ignat a prefațat o serie de cursuri de educație financiară pentru fermieri pe care Banca Transilvania si APPR le vor organiza in a doua jumătate a acestui an.

Despre platforma digitală Arc Farm Intelligence® pentru monitorizarea insectelor dăunătoare Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera în cultura de porumb, despre pierderile de recoltă cauzate de acestea, precum și despre eforturile industriei de protecția plantelor de a pune la dispoziția agricultorilor o gamă cât mai variată de mijloace de protecție fitosanitară, care să-i ajute în managementul integrat al bolilor și dăunătorilor și în reducerea amprentei asupra mediului, a furnizat o mulțime de informații de ultimă oră directorul de marketing companiei FMC Cătălin Viziru.

Cum cea mai mare amenințare pentru cultura de porumb din sudul României continuă să o reprezinte Tanymecus dilaticollis, APPR continuă și în 2021 proiectul de cercetare aplicată privind eficiența metodelor de combatere a acestui dăunător, în colaborare cu INCDA Fundulea. Despre ciclul biologic al insectei și răspândirea acesteia, precum și despre rezultatele din proiect a vorbit Dr. Emil Georgescu, cercetător la INCDA Fundulea.

Pentru a minimiza riscul apariției carențelor în cultura de porumb, directorul tehnic al companiei Aectra, Aurelian Palade, a prezentat soluțiile tehnologice de biostimulare cu fertilizanți foliari ale companiei. Astfel de soluții sustenabile capătă o importanță crescândă în contextul reducerii aplicării de inputuri către care se îndreaptă agricultura europeană în cadrul Green Deal.

Tot despre transformarea politicii agricole comune sub semnul Green Deal a vorbit și Cristina Cionga, director pentru afaceri europene al APPR, dezvaluind elemente de ultimă oră despre cum avansează negocierile din cadrul Trialogului de la Bruxelles, despre ecoscheme și despre participarea APPR la grupurile de lucru Copa-Cogeca si la grupurile de dialog civil organizate de Comisia Europeană.

În final, reprezentanții firmei Stratos, Luminița Roșca și Victor Căplescu, au furnizat o serie de informații extrem de utile despre despre agricultură și rolul acestui sector în economia circulară către care se îndreaptă UE, dar și despre obligațiile fermierilor privind protejarea mediului și conformarea legislativă.

Urmărește aici evenimentul în integralitatea lui