De la furcă la furculiță2021-03-02T17:57:22+02:00

Pactul verde european și implicațiile sale pentru agricultură

Schimbările climatice afectează comunitățile rurale și agricultura. Adaptarea la un mediu în schimbare atrage acțiuni fără precedent pentru fermieri.Pactul Verde este o propunere de reformă profundă, cu multiple fațete, avansată de Comisia Europeană. Prin acest Pact, UE se angajează să devină, treptat, până în 2050, neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Strategia de la ferma la furculița – regandirea sistemului agro-alimentar

Strategia pornește de la ambiția de a reduce utilizarea pesticidelor chimice, a îngrășămintelor și a antibioticelor.
Însă orice obiectiv trebuie să țină cont de alternative viabile.

Farm to Fork va include și măsuri noi privind transportul, depozitarea, ambalarea alimentelor, dar și producerea deșeurilor alimentare.

Odată cu evoluția demografică, e nevoie de accelerarea eforturilor ce generează tehnologii inovatoare în producerea de hrană.
Un alt scop al strategiei este de a asigura competitivitatea față de concurența internațională și de a genera venituri firmelor locale ce activează în domeniu.

Tehnicile inovatoare sunt esențiale. Cu toate acestea, inovația necesită timp și investitii în domeniul cercetării pentru a depăși barierele tehnice.

Incertitudinea legislativă riscă să împiedice noile tehnici de ameliorare (NBT, new breeding techniques) să intre în aria de interes a amelioratorilor și să devină în mod real o componentă a setului de unelte pentru agricultură.

Pentru un progres real în sectorul agricol, e nevoie ca noile tehnologii – de robotică și agricultură digitală – să fie sprijinite printr-o strânsă colaborare între cercetători, instituțiile publice și fermieri.

Fără acces la tehnologii moderne, de precizie, fermierii nu pot asigura produse de înaltă calitate pentru populația mondială în creștere – și, în consecință, atinge obiectivele ambițioase prevăzute în strategia De la fermă la furculiță a Pactului Verde European.