Erbicidarea postemergenta timpurie la cultura de porumb

Erbicidarea postemergenta timpurie la cultura de porumb consta in utilizarea produselor ce actioneaza asupra radacinilor, aceasta tehnica trebuie folosita in momentul in care buruienile se afla in stadiu foarte mic (2 frunze). Aceste produse utilizate corespunzator au un spectru de eficacitate foarte bun, in acelasi timp combate si buruienile dicotiledonate anuale rezistente la tratamanetele preemergente: Cornuti (Xanthium), Zarna (Solanum) Mustar salbatic (Sinapis), Teisor (Abutilon). Pentru o buna eficacitate, aplicarea tratamentului trebuie sa se realizeze in conditii climatice favorabile cum ar fi higrometrie >70%, temperatura cuprinsa intre 10-20 grade Celsius si un sol sufficient de umed.

Ziua Porumbului Moldova 2021 reprezintă una din platformele din seria Evenimentelor Fermierilor, marca FarmForum.

În cadrul evenimentului Ziua Porumbului Moldova vor fi prezentați un număr de 54 hibrizi de porumb iar genetica provine de la 9 companii producătoare de semințe. Întreaga platformă a fost semănată în aceleași condiții și tratamentele cu produsele fitosanitare se aplică unitar pe suprafață.

Compania SYNGENTA este cea care pune la dispoziție toate tratamentele pentru asigurarea protecției plantelor în ceea ce privește spectrul buruienilor, bolilor și a dăunătorilor.

Aplicarea tratamentului in cele mai bune conditii

Asimilarea substantelor active este fevorizata de conditiile meteo din ziua aplicarii, dar eficacitatea si selectivitatea tratamentului vor fi optime daca aceste conditii meteo se vor mentine si in zilele ulterioare aplicarii. Riscul de fitotoxicitate la porumb este crescut daca conditiile sunt stresante pentru planta dupa aplicare.

  • Stadiul culturii de porumb este considerat esential pentru selectivitate. In general, odata trecut punctul in care nu se recomanda aplicarea tratamentului, majoritatea produselor sunt sigure de utilizat pentru plantele care au intre 2-6 frunze.
  • Tratamentul trebuie realizat in conditiile in care higrometria este ridicata (minim 65%). In conditii de seceta, pentru a atinge acest obiectiv, aplicarea tratamentului trebuie facut inainte de ora 9-10 dimineata. De asemenea, si seara reprezinta momentul in care umiditatea este satisfacatoare pentru aplicare.
  • Evitarea utilizarii produselor pe baza de auxine si sulfonilureice daca conditiile meteo ulterioare aplicarii tratamentului sunt nefavorabile (tempraturi mai mici de 10 grade Celsius si temperaturi mai mari de 25 grade Celsius).
  • Nu toate produsele au aceleasi cerinte privind calitatea pulverizarii. Exista o oarecare flexibilitate in privinta produselor sistemice care pot fi aplicate cu un volum mai mic de apa si picaturi mai mari pentru a evita deriva. Produsele de contact, pe de alta parte, necesita o calitate mai buna a acoperiri suprafetei.

In cadrul Platformei Ziua Porumbului Moldova în data de 13 aprilie s-a realizat primul tratament în vederea combaterii spectrului de buruieni cu produsul Gardoprim Gold Plus 500SC care are in compozitie 312.5 g/l S-metolaclor, 187.5 g/l terbutilaz in doza de 4.5 l/ha. Produsul Gardoprim Plus Gold poate fi aplicat și în postemergență timpurie pentru combaterea buruienilor in stadia mici de 2 maxim 4 frunzulite. Pentru asigurarea impotriva daunatorilor s-a realizat si tratamentul cu insecticidul de contact Karate Zeon care are in compozitie 50 g/l lambda-cihalotrin.